ביאור:יהושע ח לה
יהושע ח לה: "לֹא הָיָה דָבָר מִכֹּל אֲשֶׁר צִוָּה מֹשֶׁה אֲשֶׁר לֹא קָרָא יְהוֹשֻׁעַ, נֶגֶד כָּל קְהַל יִשְׂרָאֵל, וְהַנָּשִׁים, וְהַטַּף, וְהַגֵּר הַהֹלֵךְ בְּקִרְבָּם."
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:יהושע ח לה.
נֶגֶד כָּל קְהַל יִשְׂרָאֵל, וְהַנָּשִׁים, וְהַטַּף, וְהַגֵּר הַהֹלֵךְ בְּקִרְבָּם
[עריכה]לֹא הָיָה דָבָר מִכֹּל אֲשֶׁר צִוָּה מֹשֶׁה אֲשֶׁר לֹא קָרָא יְהוֹשֻׁעַ
[עריכה]יהושע כתב על אבנים את "מִשְׁנֵה תּוֹרַת מֹשֶׁה" (ביאור:יהושע ח לב), אשר שימשו כמכונת הדפסה על ניר.
אחרי כן יהושע אסף את "כָל יִשְׂרָאֵל וּזְקֵנָיו וְשֹׁטְרִים וְשֹׁפְטָיו ... הַכֹּהֲנִים הַלְוִיִּם ... כָּל קְהַל יִשְׂרָאֵל, וְהַנָּשִׁים, וְהַטַּף, וְהַגֵּר הַהֹלֵךְ בְּקִרְבָּם" (ביאור:יהושע ח לג,לה).
ואז יהושע הקריא לכולם את "כָל הַכָּתוּב בְּסֵפֶר הַתּוֹרָה" שכתב משה, וסביר שזה ספר דברים.
נֶגֶד כָּל קְהַל יִשְׂרָאֵל, וְהַנָּשִׁים, וְהַטַּף, וְהַגֵּר הַהֹלֵךְ בְּקִרְבָּם
[עריכה]כל קהל ישראל שיהושע הביא לשכם הקשיב לקריאת תורת משה. לא נראה שזה כל בני ישראל, הן ראובן, גד וחצי מנשה נשארו בעבר הירדן המזרחית (ולכן הם אבדו ראשונים), חלק גדול מהעם נשאר בגלגל שבערבות יריחו וסביר שהם לא באו והפקירו את המחנה, הן בהמשך יהושע והעם נמצאים בגלגל ולא בשכם.
- מעניין ש"קְהַל יִשְׂרָאֵל" לא כלל את "הַנָּשִׁים", ולכן היה צריך להוסיף אותם. אולם למעשה זה הפוך - הנשים מודגשות כדי שגברים, הנוטים לזלזל בחשיבות הנשים, יבינו שהנשים גם הן שמעו את דברי התורה וגם הם למדו את הברכה והקללה, ולהן יש חשיבות עצומה בשמירת חוקי אלוהים ותרבות העם.
- "הַטַּף" מודגש כי החובה "וְהִגַּדְתָּ לְבִנְךָ" (שמות יג ח) היא החובה החשובה ביותר לשימור העם. בלי לחנך וללמד את הטף, בדור אחד כל בני ישראל יכחדו. כל זה מבוסס על פקודת אלוהים לשמור את "מִשְׁמַרְתִּי, מִצְוֹתַי, חֻקּוֹתַי וְתוֹרֹתָי" (ביאור:בראשית כו ה) - ואין אפשרות לשמור את משמרתו של אלוהים בלי לעשות ילדים ולחנך אותם לשמור את משמרתו של אלוהים וחוקיו.
- "וְהַגֵּר הַהֹלֵךְ בְּקִרְבָּם" - יהושע מקבל את הגרים, ודואג ללמד אותם את דברי תורת משה. כל מי שלומד זה טוב - טוב ללומד וטוב לשכניו. חבל שאיבדנו את הרצון להזמין גרים ללמוד איתנו.